Not for narrow-minded ;)

14 January 2011

Srećan Vam život!

Današnjem danu sam se posebno radovala. Smešila nam se poseta hirurškoj sali. Tamo bi nas sigurno čekalo nešto dovoljno jako da i Pantelića i Popka baci u horizontalu. Kao budući stomatolog, moraš posedovati izvesnu dozu sadizma. Otuda proizilazi sav naš crni humor.

Nažalost, za ono čemu sam danas prisustvovala treba biti minimalno sadistički nastrojen i maksimalno empatičan. Ass. dr Milosavljević, anesteziolog koji nam vodi vežbe, bio je pozvan na Kliniku za dečju i preventivnu stomatologiju.


     Učestvovao je u operaciji na odeljenju za hendikepirane pacijente. Nas šestoro se sjatilo u suteren u belim mantilima. Sad kad vratim film unazad razmišljam kako smo sigurno istraumirali jadne ljude, roditelje devetogodišnje devojčice, dovedene čak iz Paraćina da izvadi zubiće. U sali smo pričali o opštoj anesteziji. Upijala sam kao sunđer do trenutka kad nam je asistent rekao razlog uvođenja pacijenta u ovakvu anesteziju, u narodu poznatiju kao totalna.
     MAlenoj je sa 4 godine otkriven tumor na mozgu, pa je više puta operisana; javljali su se recidivi. Zbog tog njenog stanja nije bilo moguće sprovesti zahvat u lokalnoj anesteziji; što zbog lekova koje pije, što zbog otpora koji bi pružala prilikom intervencije. Razgovarajući o dejstvu miorelaksanata zamislila sam se kako li su uradili nazolateralnu intubaciju kroz te male nozdrve. Pokušavala sam da se oduprem saosećanju koje mi je neminovno teralo suze na oči, znajući da profesionalizam u našem poslu znači i isključivanje emocija, hladnokrvnost, no nisam uspela.

     Zamišljala sam kroz koje li je sve muke to malo stvorenje prošlo za ovih pet godina, koliko se već hrabro bori sa tom užasnom bolešću. Kao da svi strahotni prizori u mojoj glavi nisu bili dovoljni, overkill informacija je bila da mAlena ima i hidrocefalus i da joj je zbog toga ugrađen ventrikuloperitonealni šant. To je već bilo previše i jedna suza se odmetnula neprimetno. Jedina pozitivna stvar koju sam u tom trenutku mogla naći bila je da mAlena ne oseća bol, zbog kojeg i mnogo veći i jači od nje padaju u nesvest. Ona nikada neće imati bezbrižno detinjstvo kao ja. Ko zna i koliko će poživeti. A ima samo devet godina! Život pred sobom! To me podsetilo na sve ono što imam, a nekada (da ne kažem i često) shvatam zdravo za gotovo.

     Kako je malo potrebno da budeš srećan! Srećan što si živ i zdrav. Srećan što je Onaj gore, u dokolici rešio da tebe "ne dira". Srećan što imaš tu ludu glavu koja nekad naraste kao bundeva, od bubanja. Srećan što si ti mogao da se igraš sa drugim drugarima kad si bio mali. Što si mogao da se igraš žmurki, jer mama i tata nisu morali stalno da te paze. Srećan što su tvoje najveće muke bile boginje i upala pluća. Srećan što nemaš VP šant. Da li vam sad dođe da uzmete petarde i pištolje i proslavite 13/14.1.?! Da li znate šta slavite, i kako se to uopšte slavi? Kao i za pravoslavni Božić, ha? Još malo, pa će se početi s rafalnim paljbama i za katolički. Junaci, mućnite tim mozgovima koje vam je Taj u kog se kunete dao. Kad već nisu medicinski felerični (mada je i to diskutabilno, jer je psihijatrija ipak grana medicine), razmislite ima li kakvog smisla u tome što radite i da li je to vrhunac kojim treba da se zadovoljite na današnji dan. Na čemu ste vi zahvalni? Ja sam se danas podsetila. Probajte, nije teško. Male stvari čine život. Less is more!

     Srećna vam i ova, pravoslavna Nova godina! Da ste živi i zdravi! Simple as that. Nije reda radi, to vam iskreno želim. Neka vam najveći problem bude gde da kupite petarde. A tebi, mAlena, hvala!


Samo napred, Andrijana!



2 comments:

Anonymous said...

Divan tekst. Lepo je da si ga napisala. Andrijana je imala sreće što si bila prisutna za vreme operacije.

I ja imam jedan ovakav na blogu. I još jedan. I još jedan.

Čudesno je koliko se bolesna deca bore i koliko mogu da istrpe, a koliko zdravi ne shvataju i izvoljevaju.

Drago mi je da si napisala ovaj tekst. Nadam se da ćemo postati za nijansu bolji.

zla patofna said...

Hvala, drvena advokatice! :)

Nadam se da ćemo u ovoj godini svi slediti onaj recept koji si postavila! Samo tako je moguće ostati zdrav kad ti ništa ne fali.